Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Romák elnevezései

Romák elnevezései

Vajon melyik szó illik legjobban rájuk? A roma és a cigány elnevezés igazából ugyanazt jelenti, de valahogy mégis néha egyiket, néha másikat használjuk. A mai magyar társadalomban mind a kettő elfogadott, még alig néhány éve a cigány, mint szót, sértőnek találták, ma már ők is a másodikat használják inkább saját magukra.

A roma szó a rom ragozott alakja, melynek ember a jelentése. Jelent még férfit is. Maga a cigány kifejezés érinthetetlen szót takarja, ami görög eredetű. Már a 14. században is vannak feljegyzések a cigány szóról, de nem mint népcsoport, inkább családnevek és nem biztos, hogy konkrétak hozzájuk kapcsolódik e az elevezés. Korábban évszázadokig „fáraók” -nak hívták őket, de Mária Terézia rendelete alapján újmagyarnak nevezték őket.

A mai magyarországi romáknak hat nagy csoportja van

  • Romungrók: a legrégebbi cigány népcsoport a Kárpát-medencében. A romungó összefoglaló neve a magyarcigányoknak és a kárpáti cigányoknak.
  • Magyarcigányok: ők azok, akik legjobban alkalmazkodtak. Ők már nem őrzik az ősi nyelvet, csak magyarul beszélnek.
  • Kárpáti cigányok: mindenben hasonlítanak a magyarcigányokhoz, azt kivéve, ogy ők viszont beszélik a régi nyelvüket, bár nem feltétlenül beszélnek perfektül.
  • Szintók: nagyon közel állanak a kárpáti cigányokhoz, kulturális és nyelvi szempontból szintén. Leginkább cirkuszi foglakozást választottak: céllövölde, körhinta...stb.
  • Oláhcigányok: ez egy összefoglaló név, körülbelül 10-12 csoportra lehet őket osztani. Annyit még lehet róluk tudni, hogy Havasalföldről vándoroltak Magyarországba. Nyelvcsoportok: lovara (lócsiszárok), Colara (szőnyegesek), Khelderara (üstfoltozók), Cherara (sátorosok), Drizara (üstfoltozók), Patrinara (lombosok), Curara (késesek), Bugara (dögészek), Kherara (házalók, alkalmi munkások), Masara( halászok), Fodozo-vuri (fúrókészítők), Romane roma (rézművesek), Bodoca (fémművesek).
  • Beások: román területről származnak, ősi fő foglalkozásuk a famegmunkálás. Jelenleg segédmunkásokként dolgoznak.
  • Román cigányok: ők a Romániából átvándorló romák. Általában különböző portékákkal próbálnak kereskedni vagy koldulni próbálnak.